Ontwikkelingsstimulatie

Tijdens de eerste levensjaren maken baby’s en peuters grote ontwikkelingen door. Ze lijken elke week iets nieuws te leren, een nieuwe mijlpaal te bereiken. Elk kind doet dit op zijn eigen tempo. Dit is deels afhankelijk van aanleg, maar ook van de oefenkansen en aanmoediging die ze krijgen.

Bij sommige baby’s verloopt de ontwikkeling echt vertraagd of worden mijlpalen in een abnormale volgorde verworven. Soms kan er een medische aandoening aan de basis liggen, maar vaak is er geen medische verklaring voor. In beide situaties kunnen wij als kinesitherapeut uw vraag naar onderzoek en eventuele behandeling beantwoorden. 

Tijdens enkele sessies demonstreren wij een aantal oefeningen en geven we tips waar u als ouder thuis mee aan de slag kunt. Wanneer extra stimulering onvoldoende blijkt, helpen wij u graag verder op pad wanneer een doorverwijzing naar een specialist aan te raden zou zijn.

 

Mijlpalen in de motorische ontwikkeling

Ademhalingskine

Veel baby’s en peuters hebben te kampen met steeds weerkerende luchtweginfecties (RSV, bronchitis, longontsteking, aanhoudende hoest,…). Na doorverwijzing van de huisarts of specialist kan de kinesitherapeut hulp bieden door middel van ademhalingskinesitherapie. 

Luchtwegen bij kinderen zijn nauwer en soepeler dan bij volwassenen. Daardoor klappen de kleine luchtwegen makkelijk toe tijdens het hoesten en kunnen slijmen vaak moeilijk opgehoest worden. Het is hier dat bacteriën goed gedijen en de ziekte in stand gehouden wordt. Door middel van een techniek genaamd Autogene Drainage proberen we de slijmen weg te krijgen uit de luchtwegen. De techniek is gebaseerd op het uitademen op verschillende niveaus, waardoor de slijmen mee opschuiven. Bij jonge kinderen wordt dit met manuele assistentie van de therapeut bekomen. Bij oudere kinderen stimuleren we om dit zelfstandig te kunnen aan de hand van verschillende oefeningen en spelvormen. Er komen dus geen toestellen aan te pas. Deze therapie is voor alle duidelijkheid geen vervanging van medicatie, maar werkt ondersteunend om het genezingsproces te versnellen.

Voorkeurszijde

Het gebeurt dat baby’s een voorkeurszijde ontwikkelen. Deze voorkeur kan verschillende oorzaken hebben: hun houding in de buik, gebruik van hulpmiddelen bij de bevalling, positionering tijdens de dag, structureel probleem in de nek, …

Er hoeft niet onmiddellijk aan de alarmbel getrokken te worden wanneer een kindje vaak naar dezelfde zijde kijkt. Vaak lost dit zich vanzelf op. Maar als je kindje zich erin frustreert of er last lijkt van te hebben, kunnen wij een helpende hand bieden. Evenals wanneer het hoofdje wat afplat langs die zijde, kan het tijdig inschakelen van een kinesitherapeut verdere problemen voorkomen.

Wanneer het om een structureel probleem gaat, zoals een blokkage in de wervels of een verkorting van de spieren, trachten we dit probleem op te lossen door een manuele behandeling. In andere gevallen kan het probleem opgelost worden met behulp van tips rond het plaatsen van het park en het bed, het dragen van je baby, het plaatsen van speelgoed, … We bekijken dit samen aan de hand van een gesprek. We brengen de afplatting in kaart met een objectieve meting en geven tijdens enkele sessies tips en demonstraties over hoe je deze aanpassingen thuis kan gaan maken en volgen de evolutie mee op.